EPC/RFID

Elektronski kod proizvoda (The Electronic Product Code™ – EPC) predstavlja sintaksu za jedinstvene identifikatore, kojima se mogu označiti fizički objekti, jedinice za utovar, lokacije i drugi entiteti koji se mogu obeležiti, i ima veoma važnu ulogu u poslovnim procesima.

EPC ima više različitih oblika, uključujući i binarni oblik, adekvatan za upotrebu RFID tagova (Radio Frequency Identification – RFID), kao i tekstualni oblik, prikladan za deljenje podataka putem informacionog sistema preduzeća.

GS1 EPC standard podataka taga (EPC Tag Data Standard -TDS) određuje EPC format podataka i obezbeđuje kodiranje za brojne šeme – uključujući i GS1 Ključeve – u sklopu EPC-a.

Kada je jedinstveni EPC kodiran na pojedinačnom RFID tagu, jedinstveni identifikator se obuhvata putem radio talasa, i to izuzetno velikom brzinom i na udaljenosti većoj od 10m, čak i u situaciji kada ne postoji optička vidljivost. Opisane karakteristike RFID mogu bitno uticati na povećanje preglednosti u lancu snabdevanja i povećanje tačnosti stanja zaliha. EPC/RFID Standards

EPCglobal mreža

EPCglobal Mreža™ je okvir koji omogućava trenutnu, automatsku identifikaciju i podelu informacija o trgovinskim jedinicama u lancu snabdevanja. Na taj način, EPCglobal Mreža™ čini organizacije efikasnijim u pogledu omogućavanja pouzdanije preglednosti informacija o trgovinskim jedinicama u lancu snabdevanja. Upotrebom kombinacije tehnologije i veze, snage postojećeg informacionog sistema, EPCglobal Mreža obezbeđuje trenutnu, automatsku i tačnu identifikaciju i lociranje bilo koje trgovinske jedinice u lancu snabdevanja, bilo koje kompanije, bilo kog industrijskog sektora, bilo gde u svetu.

Koncept Mreže osmišljen je od strane Auto-ID Centra, globalnog istraživačkog tima sa Masačusets Instituta za tehnologiju (MIT) koji ima svoje laboratorije širom sveta. Njihovi istraživački napori podržani su od strane više od 100 vodećih kompanija. Kompanije i potrošači su krajnji korisnici EPCglobal Mreže koja omogućava organizacijama da budu efikasnije, fleksibilnije i da brže odgovore potrošačkim potrebama.

EPCglobal usluge

EPCglobal obezbeđuje sledeće usluge kompanijama koje žele da učine efikasnijim svoj lanac snabdevanja:
  • Dodela, održavanje i registracija EPC brojeva
  • Učešće u razvoju EPCglobal standarde preko EPCglobal akcija & Radnih Grupa
  • Pristup EPCglobal standardima, istraživanja i specifikacije
  • Prilika da se utiče na buduće pravce u istraživanjima od strane Auto-ID laboratorija
  • Pristup rezultatima testiranja za EPCglobal Sertifikat i Akreditacija
  • Linkovi sa ostalim članovima radi pravljenja pilot i test projekata
  • Obuka i obrazovanje za primenu i korišćenje EPC tehnologija i EPCglobal Mreže™ kroz više od 101 agenta na globalnom nivou.